Ontwikkeling deelbare autovelg

case

Voor een bedrijf dat actief is in de rallysport voor vrachtauto’s hebben wij een aanvraag ingediend voor het ontwikkelen van een deelbare velg. Op deze manier diende het mogelijk te worden om in geval van een lekke band niet de hele velg van de band te hoeven halen maar enkel de band te kunnen verwijderen. Hierdoor zouden minder onderdelen hoeven te worden meegenomen hetgeen zou leiden tot gewichtsbesparing.

Het bedrijf was voornemens om een nieuw type aluminium velg te ontwikkelen waarbij 2 opstaande randen worden bevestigd. Deze randen zouden de band aan binnenkant opsluiten. Het bedrijf zou een aluminium ring ontwikkelen die aan de buitenkant tegen de band wordt geschroefd. Hierdoor zal de band ook aan de buitenkant worden opgesloten. Op deze manier verwachtte het bedrijf tevens te realiseren dat met weinig druk in de band toch gereden kan worden (nodig in mul zand).

Vanwege de warmteontwikkeling die tijdens de race ontstaat devulkaniseren de banden regelmatig hetgeen inhoudt dat het loopvlak los laat. In verband hiermee streefde het bedrijf ernaar om grotere banden te kunnen toepassen. Hiervoor zou tevens een grotere velg noodzakelijk zijn. Dit zou problemen opleveren met betrekking tot sterkte van de aluminium velg.
Voor dit project heeft het bedrijf een subsidie ontvangen.

Menu